top of page

Una clienta d’un bar, una tècnica de so d’un concert, una conductora d’una furgoneta, una ciclista aficionada a la muntanya i una veïna del centre poden ser la mateixa persona. En la nostra societat ningú és una sola cosa i això l’enriqueix i la fa plural i diversa, i, a la vegada, l’hauria de fer més empàtica. Viure en societat és acceptar que hi ha situacions i moments concrets que ens generen disconformitat o un cert malestar però que els tolerem perquè considerem que hi ha un bé superior a preservar: el dret a la socialització, el dret a l’accés a la cultura, el dret a l’oci, el dret a l’educació...

​

Darrerament, a Vilanova i la Geltrú hem vist com els interessos particulars de poques persones s’imposaven sobre drets col·lectius generant un greuge per a la immensa majoria de la ciutadania com vam viure amb el local de La Unió ja fa uns anys. Les denúncies de certs veïns -i les posteriors sentències judicials- han provocat que la ciutat perdés espais d’oci i socialització com el Molí de mar o les places del centre de la vila i que organitzar qualsevol acte es convertís en un autèntic laberint burocràtic per les entitats de la vila. Tot això ha estat un torpede a la línia de flotació del model festiu i cultural vilanoví. Les entitats i persones que dinamitzen culturalment la ciutat han hagut d’abocar molts més esforços -personals i materials- per tirar endavant els seus actes.

​

El fet que no hi hagi un espai per programar, havent marejat les entitats d’espai provisional en espai provisional i havent invertit més en aquests, del que hagués costat construir-ne un, és un clar símptoma de la poca voluntat perquè a la nostra vila hi passin coses.

 

El darrer exemple és l’imminent tancament de la terrassa de Can Pistraus, exigint a les entitats el mateix o més, que a negocis privats, posant en risc no només el local social de l’entitat sinó que també les activitats que aquesta organitza i el projecte cultural, d’oci i gastronòmic que hi ha al darrera, liderat per l’entitat i una cooperativa de joves emprenedors.

​

Creiem que ha arribat el moment de plantar-se i exigir a l’Ajuntament que batalli amb totes les seves eines per defensar el model festiu i cultural de la ciutat, impulsat per l’ampli teixit associatiu i basat en l’autogestió. El consistori no pot amagar-se rere preceptes legals, exigim valentia política per garantir el dret a l’oci i a la socialització de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú. Cal que tot allò del que es fa bandera des de l’oposició i en campanya electoral, es posi al capdavant de les polítiques del govern quan es governa​.

​

Per tots aquests motius exigim: 

​

- Que es promogui l’oci de qualitat, en el que es recomani consumir activitat social i cultural fora de polígons i d’espais als que cal accedir amb vehicle privat.

 

- Un equipament cultural permanent i autogestionat per les entitats. 

​

- Obrir un procés participatiu per crear una nova ordenança de soroll i vibracions, amb un paper protagonista de la coordinadora d’entitats, que garanteixi el dret a l’oci i la socialització. 

 

- L’ exempció de forma immediata en totes les taxes municipals per a les entitats i associacions del municipi així com la diferenciació en els processos per a l’obtenció de permisos i llicències vers les empreses privades.

​

Si totes aquestes demandes, considerades de mínims, per tenir un govern al costat de les entitats, no poden ser cobertes, entenem que caldrà la dimissió de les regidories responsables.

​

Totes som veïnes i volem una ciutat ben viva!

bottom of page