top of page
CRONO5_Mesa de trabajo 1.jpg

El 15 de febrer de 2019 Can Pistraus lloga l'antic nostàlgic i després de molts entrebancs i dificultats burcràtiques el dia 25 de juliol s'inaugura oficialment Cal Trajo, la cooperativa formada per sòcies que gestiona l’espai gastronòmic de l’entitat Can Pistraus. Des d’un bon principi i amb una freqüència aproximada de dos dies, ens visita la policia local. Passats 10 dies de l’obertura i 5 visites policials, la motivació que els porta a seguir venint és la famosa TERRASSA.

 

Resulta que no podem obrir la terrassa perquè no hem acreditat que complim l’ordenança de soroll i vibracions pel que fa a l’afectació acústica exterior. 

 

La matinada de dissabte 17 d’Agost la policia municipal ens entrega un informe amb signatura d’una tècnica de l’Ajuntament i amb data del 2 d’agost, on se’ns prohibeix taxativament fer qualsevol us de la terrassa fins que no acreditem que complim amb l’ordenança municipal de so i vibracions.

 

Dimarts 20 d’agost Can Pistraus i Cal Trajo ens presentem a l’Ajuntament per saber què és el que hem de complir específicament per poder obrir la terrassa. Des del departament tècnic de l’ajuntament no se’ns posa cap facilitat ni se’ns detalla les intervencions a fer. Només se’ns informa que ens mirem l’ordenança i contractem un tècnic especialitzat en temes acústics.

​

Com a últim recurs demanem una moratòria a l’Ajuntament per mantenir oberta la terrassa mentre fem els tràmits de contractació d’un enginyer, estudi del cas i intervencions necessàries. Se’ns nega rotundament. 

​

Contractem de nou un enginyer, en aquest cas acústic, perquè ens faci un estudi del cas.

Ens situem ja a la tardor de 2019 quan l’enginyer fa l’estudi acústic corresponent per saber quin aïllament té el local. Finalment conclou que sense fer cap intervenció, si a la terrassa hi ha 16 persones, estem dins dels valors establerts per la normativa i amb un cert marge de seguretat. A principis de desembre aquest estudi és entregat per registre a l’Ajuntament i posteriorment ens tornem a trobar amb les tècniques del departament i el regidor corresponent on ens informen que no han rebut mai un estudi d’aquestes característiques i prefereixen enviar-lo a la generalitat perquè un tècnic superior el validi.

 

Si tenim en compte que el tancament de la terrassa de Can Pistraus, NO es va efectuar per un incompliment ni per la queixa d'un veí, sinó per una obligatorietat d’acreditació, hem d’entendre que la resta d’establiments de Vilanova que tenen terrasses interiors que no ocupen via pública també han hagut d’acreditar el seu compliment de l’ordenança de sons i de soroll.

​

Com pot ser llavors que les tècniques del departament de llicències, no hagin vist mai un estudi d’aquest tipus? Com pot ser que l’ajuntament sigui l'òrgan que exigeix a una entitat invertir aquest temps, diners i esforços per realitzar un informe que el propi consistori municipal no pot valorar?

 

Finalment l’ajuntament de Vilanova envia l’informe presentat per Can Pistraus a la Generalitat que passades unes setmanes responen amb un informe amb puntualitzacions i recomanacions sense cap tipus de solidesa tècnica. L’Ajuntament vilanoví, amb la clara intenció d’expulsar-se responsabilitats i no afrontar el cas, còpia de P a PA l’informe de la Generalitat i conclou que pels motius esmentats anteriorment no es podrà obrir la terrassa. 

 

Ens reunim de nou amb l’Ajuntament i l’enginyer que ha fet el projecte amb una llarga trajectòria en aquest camp, insisteix en la seva disconformitat amb l’informe emès per la Generalitat destacant que no es basa amb cap solidesa tècnica. L’Ajuntament ens emplaça a presentar al·legacions a la generalitat. Can Pistraus entra per registre les al·legacions a l’ajuntament per tal que les derivi al tècnic de la generalitat a mitjans de març.

 

Convoquem una reunió per dijous 14 de maig a la tarda. Finalment ens reunim amb l’ajuntament d’urgència, via telemàtica, per sol·licitar l’obertura de la terrassa a causa del moment excepcional de la crisi del covid-19 i amb l’aforament que acredita el nostre estudi acústic que segueix per sota del 50% de l’aforament que permeten les mesures de desescalada. A l’acabar la reunió se’ns comunica que es permetrà l’obertura per situació excepcional de la terrassa de Cal Trajo, amb un aforament màxim de 12 persones i fins les 23h. Cal remarcar que aquest aforament és escollit arbitràriament i sense cap fonament tècnic, rebaixant el nombre de persones que l’enginyer acredita amb un estudi acústic anterior que si que complim l’ordenança de soroll i vibracions. Acordem que podem mantenir aquestes condicions a la terrassa mentre duri la situació d’excepcionalitat i es mantinguin les flexibilitzacions a les terrasses de la via pública. 

​

El passat dimarts 15 de setembre, després d'estar un mes rebent visites de la policia local, es presenten de nou agents del cos a les onze de la nit, amb un informe signat amb el segell de l’ajuntament de Vilanova, sense cap regidor que ho firmi, on ens obliga a tancar la terrassa de Can Pistraus, amb un marge de 10 dies per entregar al·legacions. Malgrat haver estat un any fent reunions periòdiques amb l’ajuntament així com haver parlat amb el veí afectat en més de dues ocasions, no hem rebut cap solució per part del consistori per poder normalitzar i formalitzar l’us de la terrassa de Can Pistraus al igual que ho fan la resta de terrasses de la ciutat, ni el veí està disposat a arribar a cap acord. La predisposició d’arribar a acords per afavorir la convivència amb el veïnat i de fer certes intervencions l’hem mostrada i verbalitzada en diverses ocasions.

​

Hem estat mesos callats de manera prudent i treballant per a la resolució del conflicte però cansats i a aquestes alçades, hem dit prou. Creiem que a diferència del que ens ha mostrat aquest Ajuntament nosaltres ens devem a la ciutadania de Vilanova i la Geltrú i per això fem pública la cronologia dels fets i engeguem la campanya: JO TAMBÉ SÓC VEÏNA.


 

SALUT i LLARGA VIDA (SI ENS DEIXEN) AL TEIXIT ASSOCIATIU!

bottom of page